top of page
  • Фото автораGeranos Chemicals

Поради із зменшення лакофарбових відходів

Здатність довкілля протистояти негативному впливу сучасного світу не може бути реалізована без нашої допомоги. Лакофарбові матеріали та їх похідні відносяться до групи продуктів, яку не можна утилізувати звичайним способом, тобто не можна злити в каналізацію, закопати, викинути в контейнер побутових відходів, оскільки вони можуть завдати непоправної шкоди довкіллю.

Найважливішим є здійснення превентивних заходів захисту довкілля. Попереджувальні дії здатні максимально зменшити або повністю усунути загрозу забруднення, а також на пряму пов'язані з економічним аспектом.

Основні превентивні заходи захисту довкілля під час використання лакофарбових матеріалів:

  • Оцінка площі фарбування. Необхідна для правильного подальшого розрахунку кількості лакофарбових матеріалів.

  • Розрахунок кількості ЛКМ. Правильний розрахунок кількості фарби дозволить уникнути надлишків після закінчення робіт. Запитуйте підготовку меньшої фасувки фарби, якщо стандартна тара занадто велика для поставленого завдання.

  • Вибір фарби. Різновидів та типів фарб досить багато, для кожного найменування є своє застосування. Правильний вибір фарби дозволить уникнути ремонтних фарбувальних робіт до розрахункового терміну служби покриття.

  • Якість та екологічність. Визначити або підтвердити достовірність якості та екологічності фарби за її зовнішнім виглядом неможливо. Для цього будуть потрібні лабораторні випробування, тому недобросовісні виробники можуть використовувати компоненти сумнівного походження або взагалі фальшувати вміст банки з фарбою. Вибирайте перевірених виробників, які дбають про свою репутацію, які мають засоби вхідного контролю та можу надати відповідні заключення.

Важливим параметром лакофарбового матеріалу є ЛОС - вміст летких сполук. Зміст ЛОС – кількісний показник вмісту компонентів фарби, які випаровуються під час висихання. Є фактором, який потенційно може завдати шкоди довкіллю.

Існують норми, що регулюють вміст летких органічних сполук у лакофарбових матеріалах. У країнах Європи діє Директива ЄС 2004/42/Є. Норми вмісту ЛОС можуть змінюватися залежно від підкатегорії ЛКМ (одно- або двокомпонентні) і типу (на водній основі або основі розчинника).


Залишки лакофарбових матеріалів слід утилізувати належним чином. Зливати залишки в грунт або воду забороняється через згубний вплив, у тому числі через дуже тривалий період розкладання та токсичності.

Відповідно до Закону України "Про Відходи" та Постанови Кабінету Міністрів України №1120 від 13.07.2000, лакофарбова продукція має бути утилізована шляхом знищення за високих температур у спеціальному обладнанні.

У разі необхідності утилізації залишків, слід звернутися до спеціальних підприємств, які мають інсинераторні комплекси та можуть надати відповідні підтверджуючі документи про утилізацію.

У разі виникнення питань, будь ласка, звертайтесь до нас для обговорення заходів для охорони навколишнього середовища.


Пост: Blog2_Post
bottom of page